چهارشنبه ١٠ خرداد ١٤٠٢
گام اول سلامت ،همین که ما یاد بگیریم خودمان از خودمان مراقبت کنیم
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 2425
 بازدید امروز : 31
 کل بازدید : 451778
 بازدیدکنندگان آنلاين : 2
اوقات شرعی
بهداشت محیط حرفه ای

 

     بهداشت محیط و حرفه ای

 

   مسئول واحد: حامد میدانی

    کارشناس : قاسم جعفرنژاد

 

اهداف بهداشت محیط در نظام شبکه
 
با عنایت به ماده یک قانون تشکیلات ووظائف وزارت بهداشت وآموزش پزشکی مهمترین هدف بهدا شت محیط در کنار سا یر وا حد ها تا مین بهدا شت عمومی و ارتقاء سطح آن از طریق اجرای برنامه های بهداشتی در زمینه بهداشت محیط مراکز تهیه و توزیع وفروش مواد غذایی ؛اماکن عمومی؛ کنترل کیفیت آب و مواد غذایی؛ دفع مواد زائد جامد ؛ مبارزه با بندپایان وغیره ....می باشد که دراین راستا پزشکان ؛ کارشناسان وکاردانهاوهمچنین بهورزان شاغل درمراکز بهداشت درمانی وخانه های بهداشت در سطح شهر وروستا با پایش مستمر خود سعی در نیل به این هدف را دارند .
حال قبل از اینکه به برنامه های بهداشت محیط در نظام شبکه بپردازیم لازم است که به چند تعریف و اصطلاح مهم در اینجا اشاره کنیم .
 
بهداشت محیط
 
با عنایت به آئین نامه بهداشت محیط مصوب سال 71 هئیت وزیران بهداشت محیط عبارت است از کنترل عواملی از محیط زندگی که به گونه ای روی سلامت جسمی ـ روانی و اجتماعی انسان تاثیر می گذارد.
 
آب آشامیدنی سالم
 
آب آشامیدنی سالم آب گوارایی است که عوامل فیزیکی؛ شیمیایی و بیولوژیکی آن در حد استاندارد های مصوب باشد و مصرف آن عارضه سوئی درکوتاه مدت ودراز مدت در انسان ایجاد نکند.
 
 
 
 
اماکن عمومی
 
اماکن عمومی عبارت است از اماکن متبرکه و زیارتگاهها و زائر سرا ها ؛ هتل ها؛ مسافرخانه ها؛ پانسیونها؛ آسایشگاههای سالمندان ؛ آرایشگاهها ؛ حمامها؛ حمامهای سونا؛استخرهای شنا؛ سینماها؛پارکها؛ مراکز تفریحاهای سالم ؛ باشگاههای ورزشی ؛ ترمینالها ؛ وسایل حمل ونقل عمومی و مسافرتی ؛ توالتهای عمومی و گورستانها ومانند این موارد.
 
مراکز تهیه و توزیع ونگهداری و فروش مواد خوردنی آشامیدنی بهدا شتی
 
عبارتند ازکلیه کارخانه ها ؛کارگاهها؛ سردخانه ها؛ اماکن ومغازه هایی که به گونه ای نسبت به تهیه وتوزیع ونگهداری و فروش مواد خوردنی آشامیدنی بهداشتی اقدام            می نمایند.
 
تعریف بهداشت مواد غذایی
 
بهداشت مواد غذایی که یکی از شاخه های بهداشت محیط می باشد عبارتست از رعایت کلیه اصولی که باید درتهیه ؛تولید؛نگهداری؛عرضه وفروش مواد غذایی مورد توجه قرار گیرد تا غذای سالم با کیفیت مطلوب بدست آید.
بهداشت حرفه ای

هدف های بهداشت حرفه ای

کمیته مشترک کارشناسان (WHO ) و(ILO) در سال 1953 هدف های بهداشت حرفه ای را این چنین بیان کرده اند :

1- تامین ، حفظ و ارتقای سطح سلامت جسمانی ، روانی و و اجتماعی کارکنان همه مشاغل

2- پیش گیری از بروز بیماریهاو حوادث ناشی از کار

3- انتخاب کارگر یا کارمند برای محیط و شغلی که از نظر جسمانی و روانی توانایی انجام آن را دارد یا به طور اختصار تطبیق کار با انسان

 

برنامه های بهداشت حرفه ای 

1- شناسایی ، ارزشیابی و کنترل عوامل زیان آور در محیط کار

2- انجام معاینات قبل از استخدام و دوره ای کارگران

3- برنامه های مربوط به حفاظت و ایمنی و پیشگیری از حوادث ناشی از کار

4- ایجاد امکانات درمانی و کمکهای اولیه در محیط کار

5- برنامه های آموزشی بهداشت به کارگران

6- تامین تسهیلات بهداشتی کافی در محیط کار ( دستشویی ، حمام ، توالت ، آبخوری ، آشپزخانه )

7- نظارت بر تامین غذای کارگران

8 – مبارزه با حشرات و جوندگان در محیط کار

تاریخ آخرین به روزرسانی : 1392/05/28

بهداشت‌ حرفه‌ ای‌ علمی‌ است‌ که‌ از طریق‌ شناسایی‌، ارزشیابی‌ و کنترل‌ شرایط و عوامل‌ زیان‌ آور در محیط کار و ارائه‌ مراقبتهای‌ پزشکی‌،  به حفظ ، نگهدارى و ارتقاء سطح سلامت شاغلین و بهسازى محیط هاى کار و کاهش مخاطرات شغلى کمک می کند.

   بهداشت‌ حرفه‌ای‌ از جمله‌ با ارزشترین‌ دارائیهای‌ افراد جوامع‌ و کشورها است‌ که‌ بعنوان‌ یک‌ استراتژی‌ با اهمیت‌ نه ‌تنها سلامتی‌ شاغلین‌ رادرنظر می‌گیرد بلکه‌ تاثیر مثبت‌ و قابل‌ ملاحظه‌ای‌ دربهره‌وری‌ و کیفیت‌ محصولات‌، انگیزش‌ کار ، رضایت‌ شغلی‌ و کیفیت‌ کل‌ زندگی‌ افراد جامعه‌ دارد. در بهداشت‌ حرفه‌ای‌ همه‌ مسایل‌ بهداشتی - پزشکی‌ و ایمنی‌ پیشه‌ های‌ گوناگون‌ مورد مطالعه‌ و بررسی‌ قرار می‌گیرد و همواره‌ تلاش‌ براین‌ است‌ که‌ ازتاثیر سوء عوامل‌ آسیب‌زا، ازعوامل‌ فیزیکی‌ گرفته‌ تا عوامل‌ شیمیایی، زیست‌ شناختی‌ و ارگونومیک‌ بر فرد جلوگیری‌ شود. در این‌ رشته‌ کوششها بسوی‌ پیشگیری‌ از بیماریها و حوادث‌ ناشی‌ از کار جهت‌ یافته‌اند زیرا باور بر این ‌است‌ که ‌بیشتر بیماریهای‌ شغلی‌ اگر درمان‌ شدنی‌ نباشند، سخت‌ درمان‌ بوده‌ و تا پایان‌ زندگی‌ گریبانگیر فرد خواهند بود.

   هدف‌ ازخدمات‌ بهداشت‌ حرفه‌ای‌ حفظ و ارتقاء سطح سلامتی شاغلین و پیشگیری‌ از بیماریهای‌ ناشی‌ از کار، پیشگیری‌ از معلولیتها، استفاده‌ بهینه‌ از توان‌ نیروی ‌کار و تامین‌ رفاه‌ شاغلین‌ است‌ این‌ مهم‌ میسر نمی‌شود مگر آنکه‌ بتوانیم‌ با استفاده‌ از قوانین، آئین‌ نامه‌ها و طرحهای‌ دردست‌ اجرا وجود نیروی‌ کارسالم‌، بارور و با انگیزه‌ را تضمین‌ نمائیم‌.

فعالیتهای واحد بهداشت حرفه ای:

1. نظارت و برنامه ریزی فنی و اداری کادر تحت سرپرستی و آگاهی لازم از وضعیت مربوطه به آنها.

2. انجام مطالعات به منظور آگاهی از وضعیت بهداشت حرفه ای محیط کار و شناخت مسائل بهداشت حرفه ای صاحبان مشاغل در شاخه صنعت معدن، کشاورزی، خدمات و جمع آوری اطلاعات لازم از سازمانها و ارگانهای زیربط.

3. پیگیری عملیات اجرایی در زمینه پیشگیری و بیماریابی و مبارزه با بیماریها و مسمومیت ناشی از کار از طریق نظارت بر انجام معاینات دوره ای.

4. آگاهی از مواد اولیه مصرفی، مواد بینابینی تولید شده مواد اولیه و روشهای تولید حرف مختلف به منظور شناسایی عوامل زیان آور محیط کار.

5. شناخت عوامل زیان آور محیط کار که به نحوی به سلامت جسمی و روانی و اجتماعی شاغلین لطمه وارد می سازد از طریق بازرسیهایی که از کارگاهها و کارخانجات به عمل می آید.

6. بررسی و شناخت کارهای سخت و زیان آور در حرف گوناگون و تعیین الویت جهت برنامه های در دست اقدام .

7. نظارت بر فعالیت خانه های بهداشت کارگری و حسن اجرای دستورالعملهای بهداشتی.

8. نظارت بر فعالیت کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار و پیگیری تشکیل کمیته های مذکور در کارخانجات مشمول .

9. تشکیل دروره های آموزشی و باز آموزی کارشناسان بهداشت حرفه ای شاغل در کارخانجات و پزشکان دوره دیده طب کار

10. نظارت بر تأمین آب آشامیدنی سالم وبهداشتی محیط کار و جمع آوری و دفع صحیح بهداشتی زباله و فاضلابهای واحدهای تولیدی و همچنین تسهیلات و تأسیسات بهداشتی محیط کار.

11. صدور تأییدیه بهداشتی با توجه به استعلام ارگانها و سازمانهای ذیربط در مراحل دریافت مجوز.

12. اجرای برنامه های آموزشی بهداشت با همکاری واحد آموزش بهداشت.

13. همکاری با سایر کارشناسان بهداشتی مرکز بهداشت با توجه به دستورالعملهای ستادی.

14. نظارت بر فعالیت شرکتهای خصوصی ارائه دهنده خدمات طب کار و بهداشت حرفه ای